call us icon

Къде да изхвърлим строителните отпадъци

къде да изхвърлим строителните отпадъци

Преди да преминем към основния проблем, а именно мястото, където следва да бъдат изхвърляни строителните отпадъци, нека първо да разгледаме въпроса какво всъщност представляват те. Малко хора са наясно с това до какво би довело, ако ги изхвърлят на места, които не са предназначени за това.

Този клас ненужни отпадъци могат да бъдат в следствие от строеж, разрушаване на сграда, разкопаване на почва и много други. Съществуват закони, които забраняват те да бъдат изхвърляни на места, като например в гората или в контейнерите, намиращи се до жилищната сграда. Задавали ли сте си някога въпроса защо това е така?

Ако все пак сте решили да хвърлите ненужния отпадък в контейнерите, то добре би било да знаете, че те не са предназначени за толкова тежък товар и вероятно малко след като бъдат използвани не по предназначение, то ще се разпаднат и след това идва ред на друг проблем, касаещ гражданите, а именно защо площадката зад блока се е превърнала в същинско бунище.

Знаете ли, че едно такова ваше действие допринася значително много за замърсяването на околната среда? Освен това е добре да имаме предвид, че строителните отпадъци в никакъв случай не са биоразградими, което на свой ред изискват специална разработка, за разлика от битовите. Съществуват и такива материали, които подлежат на рециклиране и отново успяват да намерят път до строителството.

Разбира се, за нарушителите съществуват и парични глоби, които понякога са доста солени и нарушават значително баланса на банковите им сметки. Но не това стои на дневен ред. По-важното е, че вашите не добре премислени действия значително допринасят за замърсяването на околната среда, за което едва ли искате да изпитвате лична вина.

Какви мерки трябва да предприемем?

За да заспивате с чиста съвест и да се събуждате всяка сутрин спокойни и лишени от какъвто и да било психически товар, то съветът, който бихме могли да ви дадем, е да се свържете с някоя общинска или частна фирма, предлагаща такъв тип услуги. В случай, че проучването ви отнеме повече време, то няма да ви коства кой знае какви усилия да съберете в чували отпадъците и известно време да ги задържите на собствен терен.

Специализираните частни фирми, съществуващи днес, предлагат множество опции, улесняващи живота на съвременния гражданин. Те осигуряват контейнери, срещу предварително договорено заплащане, или са в готовност да ви предложат извозване на боклуците. Можете да се възползвате и от друга услуга, която никак не е за подценяване, а именно почистване след самото извозване.

Ако сте част от онези съвестни граждани и предпочитате нещата да се случват по законов ред, така че да изпитвате спокойствие и личен комфорт, то още преди хода на строителната дейност, се погрижете за мръсната част, а именно извозването на строителните отпадъци. По този начин автоматично се лишавате от отговорността да проучвате къде точно следва да бъдат извозвани те. По този начин сте в състояние да спестите време, нерви и не малко средства. Бъдете разумни и прагматични и допринасяйте за това да опазим природата чиста!