call us icon

Изхвърляне на строителните отпадъци в София

къде да изхвърлим строителните отпадъци

Преди да преминем към основния проблем, а именно мястото, където следва да бъдат изхвърляни строителните отпадъци, нека първо да разгледаме въпроса какво всъщност представляват те. Малко хора са наясно с това до какво би довело, ако ги изхвърлят на места, които не са предназначени за това.

Този клас ненужни отпадъци могат да бъдат в следствие от строеж, разрушаване на сграда, разкопаване на почва и много други. Съществуват закони, които забраняват те да бъдат изхвърляни на места, като например в гората или в контейнерите, намиращи се до жилищната сграда. Задавали ли сте си някога въпроса защо това е така?

Ако все пак сте решили да хвърлите ненужния отпадък в контейнерите, то добре би било да знаете, че те не са предназначени за толкова тежък товар и вероятно малко след като бъдат използвани не по предназначение, то ще се разпаднат и след това идва ред на друг проблем, касаещ гражданите, а именно защо площадката зад блока се е превърнала в същинско бунище.

Знаете ли, че едно такова ваше действие допринася значително много за замърсяването на околната среда? Освен това е добре да имаме предвид, че строителните отпадъци в никакъв случай не са биоразградими, което на свой ред изискват специална разработка, за разлика от битовите. Съществуват и такива материали, които подлежат на рециклиране и отново успяват да намерят път до строителството.

Разбира се, за нарушителите съществуват и парични глоби, които понякога са доста солени и нарушават значително баланса на банковите им сметки. Но не това стои на дневен ред. По-важното е, че вашите не добре премислени действия значително допринасят за замърсяването на околната среда, за което едва ли искате да изпитвате лична вина.

Изхвърляне на строителен отпадък - какви мерки трябва да предприемем?

За да заспивате с чиста съвест и да се събуждате всяка сутрин спокойни и лишени от какъвто и да било психически товар, то съветът, който бихме могли да ви дадем, е да се свържете с някоя общинска или частна фирма, предлагаща такъв тип услуги. В случай, че проучването ви отнеме повече време, то няма да ви коства кой знае какви усилия да съберете в чували отпадъците и известно време да ги задържите на собствен терен.

Специализираните частни фирми, съществуващи днес, предлагат множество опции, улесняващи живота на съвременния гражданин. Те осигуряват контейнери, срещу предварително договорено заплащане, или са в готовност да ви предложат извозване на боклуците. Можете да се възползвате и от друга услуга, която никак не е за подценяване, а именно почистване след самото извозване.

Ако сте част от онези съвестни граждани и предпочитате нещата да се случват по законов ред, така че да изпитвате спокойствие и личен комфорт, то още преди хода на строителната дейност, се погрижете за мръсната част, а именно извозването на строителните отпадъци. По този начин автоматично се лишавате от отговорността да проучвате къде точно следва да бъдат извозвани те. По този начин сте в състояние да спестите време, нерви и не малко средства. Бъдете разумни и прагматични и допринасяйте за това да опазим природата чиста!