call us icon

Къртене на комин в къщи и апартаменти

Къртене на комин в къщи и апартаменти

Промените в един дом не са леки, особено, когато са толкова фундаментални като премахването на един комин. В зависимост от предвидените от вас промени, те могат да бъдат абсолютно наложителни – да освободят повече пространство, или да премахнат неизползвана част от помещението.

Тъй като тази тема засяга структурната здравина на покривни конструкции и вътрешни стени, ние от Stroizone.com решихме да направим кратък наръчник за безопасност при къртене на комин. Този текст може да служи като добра начална точка, но апелът ни към вас е да се доверите на професионалните услуги, за да се гарантира пълната ви безопасност.

Какви са особеностите при къртене на комин

Има няколко основни неща при къртене на комин или въздохоотвод, които могат да се нарекат особености. Най-главното нещо е това да се знае към каква стена е прикрепен този комин, дали в него има арматура към стената, и докъде трябва да се изкърти той.

Ако коминът се премахва само от стаята, но остава по-нагоре, чак до покрива, то тогава е нужно да се приложат обезопасяващи плочи. Подобен вид ход значително усложнява ремонта, затова нашата препоръка е, когато се маха комин да се махне изцяло, а не частично.

Обобщени, важните точки при премахване на комин ще изглеждат по този начин:

Самото начало на работа ще обсъдим по-долу, но е важно за един клиент на Stroizone.bg предварително да установи по какъв начин ще се покрие покрива. Ние предоставяме първоначална защита на подпокривното пространство, но тя не е заместител на покривна скара или конструкция.

На какво трябва да се наблегне по време на работа

Правилното нещо, на което бива да се наблегне по време на работа е структурната здравина на самия комин. Ако той е ронлив и нестабилен и това е причината да се премахва, ще подходим към процесът на премахване по различен начин.

След това се набляга на последователността на отстраняване на тухлите една по една. При възможност те се запазват цели, освен ако амортизацията на времето може да ги е направила крехки.

Под самото работно пространство се слагат обезопасяващо покривала, които да улавят мръсотията и падащите отломки.

Самата работа започва отгоре-надолу, като е важно да се отстрани покривната част на комина, тъй като тя ще тежи на по-долните сегменти. Ако се започне по какъвто и да е друг начин има голяма вероятност коминът да пропадне и да нанесе имуществени щети.

Правилната последователност на действие

Правилната последователност на премахване е да се отстранят ламарините на покрива, които подсигуряват влагоустойчивостта на комина и покрива в този сегмент. След това се продължава като с чукове и машини се изкъртва „устната” на комина – ако той е от по-ново поколение и не е направен от тухли, се разглобява.

Тухлите в междуетажието се държат от долните редове, затова те се премахват заедно с тези отдолу. При достигане на долните сегменти се внимава за стабилността на комина и тухлите, хоросана може да попречи на лесното отстраняване, затова се „разубеждава” с почукване.

При достигане на последните 4 реда тухли, цялата конструкция се премахва докато се стигне до основата. Самата основа от цимент се изкъртва с машина и секач и за вас остава гладка основа, която е готова, за това, за което сте я предвидили.

Нашите съвети при проекти „Направи си сам”

Както споменахме по-горе в текста, нашата позиция по дейности като къртене на комини, е че е най-добре да се поемат от професионалисти. Но за сметка на това сме запознати със самодостатъчният и независим дух на българите, затова тук ще ви дадем няколко основни съвета за правилното къртене на комин.

Трябва да бъдете готови за много мръсотия, дори коминът да не е бил ползван дълго време, той ще е доста мръсен и е желателно да носите предпазно облекло. То трябва да бъда най-малкото:

Самата марка на защитното облекло няма значение, важното е да е налично особени при къртенето на комин в стара къща.

Защо е желателно да ни извикате

Добросъвестността ни при работа не се изчерпва само с достъпните цени и краткото време за изпълнение, а се отразява и на сигурността при извършване на подобни дейности. Ако домът ви има структурни опасности, нашите екипи ще ви уведомят, за да можете да вземете мерки по обезопасяването му.