call us icon

Къртене на подпрозорец - за какво да внимаваме

Къртене на подпрозорец - за какво да внимаваме

Подпрозорец се води пространството директно под дограмата на една стена. Всъщност това е събирателен термин, който включва в себе си всички пространства около самия прозорец, в това число отгоре и отстрани.

Този сегмент от една стена е особено важен, не само заради прозорецът, но и заради структурното ѝ значение за самата сграда. Особено много трябва да се внимава при къртене на подпрозорец в жилищни сгради като апартамент, най-вече когато са външна, носеща стена.

Как подхождат професионалистите при къртене на подпрозорец

Къртенето не е дейност, която бива да се подценява без значение какво точно се премахва. Има много неща, за които е добре човек да се замисли при отстраняването на материал от една стена, най-вече защото с материала се отнема и една част от нейната здравина.

Така погледнато, при къртене на подпрозорец нашите експерти изпратени от Stroizone.com, правят внимателни калкулации за това колко точно материал бива да се отнеме. В случай, че клиентският проект изисква по-голям отвор, ако крайният му размер компрометира здравината и сигурността на сградата, ние ще ви уведомим за опасностите.

След установяване на безопасния размер на нов отвор, къртачите започват с пилотна дупка в рамките на очертаното пространство. Тази дупка трябва да е в горната половина на предвидения отвор, като се започва отгоре-надолу.

За какво е задължително да се внимава при къртене

При къртене на подпрозорец задължително се взима под внимание каква е ролята на стената. В много случаи клиенти ни викат, за да премахнем стар прозорец и да подготвим отвора за нова, по-голяма дограма.

В тези моменти разширяването на отвора не е проблем, но е добре все да се внимава ако става дума за външна или преходна стена към тераса.

Реално, най-големите проблеми при неправилно къртене и предвиждане на подпрозорец могат да бъдат:

Въпреки, че това са екстремни примери и вероятността те да се случат е доста малка, тя все пак е реална и е напълно възможна. С носещи стени шега не бива, както в къщи така и в блокове от подсилен бетон.

По-долу сме обяснили какво правим в случаи на създаване на нов отвор за прозорец и при къртенето на подпрозорец в носеща стена.

Създаване на нов отвор за дограма

При нужда от създаване на изцяло нов отвор за прозорец, е важно да се погледнат няколко неща като:

При съображение за сигурност, външните стени разполагат с по-малки прозорци, ако са носещи стени, а ако са просто балконски или преходни стени, не се подсилват и стъклопаркетът може да заема цялата площ на стената.

Къртене на носеща стена

Къртенето на носещи стени се прави под зорко наблюдение от нашите експерти. Преди дори да се започнем, правим справка с чертежите на жилището, за да установим колко тежест точно стои над бъдещия подпрозорец.

Това ще определи къде бива да бъде отворът. Ние ще ви посъветваме и уведомим за опасностите от къртенето на носеща стена, крайното решение за действието е ваше.

След получаване на разрешение за действие, нашие екипи се заемат с обезопасяване на обекта, особено ако е на по-висок етаж в жилищен блок. Участъкът около стената се отцепва със сигнална лента в случай, че точно този сегмент се пада над зона с преминаване от пешеходци и автомобили.

Така гарантираме пълната безопасност на всички минувачи и видове имущество. След това се прави първоначална дупка, която се разширява спираловидно – желателно е да се започне отгоре надолу, за да се избегне пропадането на отслабените сегменти.

Нашите екипи са обучени да отделят възможно най-големи елементи, но понякога това е невъзможно поради подсилването от арматура. При оголване, арматурата се реже, след това като така се освобождава още повече пространство докато се стигне до желания размер на отвора.

Премахване на стара дограма и къртене на подпрозорец

Най-честата причина да ни викат да къртим подпрозорец, е когато клиенти искат да сменят старата дограма с по-нова и енергоефективна. При подмяна на дограма от еднакъв вид, както е при PVC или алуминиевите дограми, къртенето не е толкова ангажиращо.

Когато става дума за къртене на подпрозорец на стара дограма, е нужно да се подготви самото място, за да приеме успешно по-модерната и енергоефективна инсталация. Много клиенти ни викат за спешно къртене, тъй като са смятали, че фирмата, която монтира дограмата ще изкърти подпрозореца.

Това не е така и собствениците на апартаменти и къщи сами трябва да поемат този ангажимент – или просто могат да се обадят на Stroizone.com и да си спестят много работа, време и усилия.