call us icon

Къртене на замазка - 5 важни правила

Къртене на замазка - 5 важни правила

Основната функция на замазката на под е да вдигне нивото до определена височина, като много често се прилага в бани и стаи с подово отопление. Понякога, дали заради нарушена структура или нужда от сваляне на нивото, замазката се кърти и премахва, за да се започне наново.

Ето какво нашите специалисти от Stroizone.com могат да споделят с вас за петте правила за къртене на замазка.

1. Правилните инструменти за тази работа

Всеки майстор ще се съгласи, че се работи много по-добре с правилните инструменти. По-приятно е, по-удобно е и потенциала за прецизност е много по-голям от това да се борави с неадекватни приспособления.

В контекста на къртенето на замазка, е важно да се наблегне на перкусивни, електрически къртачи, които имат бърз ход. Замазките са твърди, но не са по-твърди от бетон или асфалт, затова те се премахват с бързо работещи машини.

Важно е да има налични шила и секачи, за да се направи правилен първоначален изкоп, с който да се подкара цялата стая. Секачите се ползват за премахване на по-големи и плитки късове от замазката, но при по-високи замазки от порядъка на 20+см, се ползват шила и други накрайници.

2. Откъде се започва

Започването на подобен проект реално винаги има начална точка. Не е адекватно да се подхване стаята от средата, а се работи последователно като се започва от вратата на терасата или ъгъла на помещението.

Началото се започва с шило, което да разрони основата, след което се продължава със секач, който да се възползва от създадената слабост. Винаги се кърти от силна към слаба точка, като ъгълът на секача трябва да бъде към слабата страна на замазката, за да се откърти този сегмент по-лесно.

Желателно е входът към стаята да бъде оставен за по-късен етап, но е напълно приемливо да се започне и оттам. Ако вашият ремонт е на етап къртене, най-вероятно всичко друго е направено и няма нужда от толкова лесен достъп до помещението.

Извозването на изкъртеното започва след края на самото къртене, като по-големите сегменти се слагат в едни чували, а по-фините в други.

3. За какво се внимава при къртене на замазка

Особено важно е при къртене на замазка да се следи за наличието на кабели, тръбопровод, инсталации както и подово отопление ако има налично такова. Затова нашите екипи работят с план на самата сграда, за да се знае кое къде се намира.

Така се предотвратяват нежелани щети, непредвидени резултати и ремонти на важни елементи от помещението. Къртенето на замазка върху подово отопление често отнема поне 2-пъти по-дълго от къртенето на помещение без подподови инсталации.

Освен ако клиентът не смята да подменя или премахне инсталацията, нашите екипи са инструктирани за точната дълбочина на подовото отопление и тръбите на всеки сегмент от помещението. При вариращи нива, правилната дълбочина на къртене се отбелязва и се знае от всеки работник.

4. Внимава се за правилното ниво на пода

Идеята зад къртенето на подова замазка е да се свали нивото на помещението в подготовка на нещо друго. Под самата замазка има армирана плоча, която е подсилена и е от структурно значение за целостта на помещението и самата сграда.

Това означава, че е от особена важност да се внимава за това колко се кърти и какво ниво се оставя. Тук е нужна прецизност и ясна комуникация с клиент, за да се уточни точно по какъв начин трябва да изглежда стаята след приключване на работата ни.

Самото ниво се следи при всеки направен ряз със секача, като лесно може да се разбере кога точно е стигната плочата отдолу. При къртене е важно да не се правят директно вертикални пробиви, а се да се използва полегат ъгъл, който да откъртва, а не да закопава.

Най-оптималното разстояние за всяко последователно изкъртване е на не повече от 20 сантиметра от най-слабото място. Така се постига по-ефективна работа и се намалява времето за къртене с над 40% от по-неподходящи техники.

5. Предотвратяване на праха

Предотвратяване на натрупване на прахови частици по време на работа не винаги е лесна задача, особени при къртене на ронлива замазка. Това да се ограничи праха все пак има значение за здравето на околните, особено аки се работи в жилищен блок.

Един от начините, чрез които се огранича прахът, е при използване на фина водна струя периодично. Водата слепва праха и не му позволява се надигне като образува лека, фина каша.

Цялата влага се премахва със самото почистване на обекта и не остава почти нищо. Остатъчната влага се изпарява благодарение на конвекцията, която бетонът подпомага със слънчевите лъчи – няма опасност от развитието на мухъл, тъй като количествата вода, които ползваме са минимални.