call us icon

Изливане на бетонна плоча - как да гарантирате правилното изпълнение

Изливане на бетонна плоча - как да гарантирате правилното изпълнение

Строителството с бетон е добре разбрано и широко практикувано навсякъде в света, особено в България. Много хора разбират, но малко имат практически допир до самата дейност.

Като експерти в къртенето на армиран и подсилен бетон, днес от фирмата за кърти и извозва услуги в София Stroizone.com решихме да споделим с вас няколко съвета за това как да гарантирате правилното излизване на бетонна плоча. Този текст ще бъде добра отправна точка за всеки интересуващ се от тази тема, но не може да замени експертизата на един истински професионалист.

Какво е задължително при изливане на бетонна плоча

Има няколко много важни и задължителни неща, които трябва да са налице при изливането на една бетонна плоча, като се започне с нейната основа. По-долу ще изброим и обясним значението на тези елементи и защо практиката и строителната налага тези правила.

При изливането на една бетонна плоча на земята, цената ѝ може да бъде една идея по-висока заради подготвителната дейност. Има огромно значение за какво ще се ползва тази плоча и това колко товар ще носи тя.

Ако плочата е част от строеж, а не е просто основа за беседка или барбекю, е желателно при леене директно на земя, да се създадат дълбоки основи. Дълбочината на тези основи се определя от конструктор и зависят от вида на почвата, наличието на подпочвени води, нуждата от подсилване, дренаж и прочее.

Като цяло е важно да се наблегне на следните неща, за да се гарантира здравината и структурната цялост на една бетонна плоча, а именно:

Всички тези стъпки имат строга и конкретна последователност, която не бива да се пренебрегва. Има и специфики при изливането на самата плоча, като преди това е закон да се подсигури самата арматура и да се вържат всички елементи с армираща тел.

Така се предотврати разместване на носещите пръчки при излизване на бетона.

При изливане на бетон директно на земята, е важно да се направи някакъв вид спойка между двете основи, тъй като техните консистенции са фундаментално различни. Преходната точка между двете повърхности се подсилва с различен вид бетон, които трябва да е по-твърд и по-плътен още при самото изливане.

Самото изливане на бетон има отделни стъпки, като преди това трябва да се направят кофражи с правилната височина. След това се полага арматурата, която има две нива – горно и долно.

Армиране на бетон преди изливане

Арматурата има водещи пластмасови носачи, които се полагат перпендикулярно на полето на изливане. Над тях се слагат къси, напречни на дължината на плочата пръчки, като върху тях се слагат подсилващи железа.

Тези железа се връзват в краищата, за да не се разместват, след което се слагат столчета, върху, които стои горното ниво арматура. Елементите се връзват, за да се прецизира разстоянието. Процесът на изливане трябва да протече поетапно, като се започва с различен вид консистенция на бетона за колоните. Последователността е:

Ако плочата е без надграждане и е само за основа не се изливат колони или греди, но шайбите са задължителни. Те се изливат първи и с по-гъст бетон, който трябва да се поръча от бетонения възел в правилната консистенция и химичен състав.

Сами или със строители да се излива бетонна плоча

Това е доста важен въпрос, дали да рискуваме да го направим сами или да платим на професионалист да го направи вместо нас. Изливане на бетонна плоча на цени добри за вашия регион, зависи от пазарната цена на суровините за бетона и арматурата.

В момента на уговорка ще се фигурира и цената на труда, както и самото време за работа и допълнителни услуги като шлайфане на бетон. Всяка строителна фирма за груб строеж има разбивка и ценообразуване на всички техни услуги, от кофраж, основа, изливане, армиране и прочее, затова можете да добиете добра представа за това колко ще ви струва.

Оттам, огледът е напълно задължителен, като е важно да се говори с конкретни размери, дебелина на плочата и всичко останало. Добре е и да се обърне внимание на атмосферните условия, тъй като те имат реален ефект над крайното качество на вашата плоча.

Метеорологичните условия и кога да леем бетон

Има два периода в годината, през които не е желателно да се лее бетон – това е през зимата при нулеви температури, и през лятото, когато температурните стойности се вдигат над 40 градуса.

И в двата случая е важно да се следи за състоянието на излетия бетон, тъй като високите температури изпаряват вода прекалено бързо и предизвикват напукване. Ниските температури кристализират водата и също предизвикват напукване.

Ако искате гаранция за извършената работа, нашата препоръка е да се обърнете към професионалисти, които имат правилните лицензи и членуват в Камара на строителите в България.