call us icon

Видове къртачи - цени и ефикасност на работа

Видове къртачи - цени и ефикасност на работа

Къртачите са неотменна част от строителната дейност, тъй като те позволяват за бързото и ефикасно отстраняване на ненужното, така че да има място за новото и подобреното. Един качествен къртач ще струва доста ако решите да го закупите, и освен ако не изкарвате прехраната си с дейност като нашата, е по-добре да вземете къртачи под наем.

Много често клиенти ни питат за оборудването, което ползваме по време на работа, затова днес от кърти чисти извозва фирмата Stroizone.com решихме да ви обясним малко повече за различните професионални къртачи. Тази информация може да ви полезна, когато избирате какъв инструмент да намете, тъй като ще ви спести неудобството от работа с неправилното оборудване.

Какви цени и видове къртачи има на пазара

Има три основни вида къртачи – такива с електричество (с кабел и батерии), такива с пневматика (със сгъстен въздух) и хидравлични (с маслен цилиндър). Основните разлики при тях се изразяват в тежестта, силата на работа и честотата на удар, като при някои модели тя може да се манипулира, а при други не.

Електрически къртачи

Електрическите къртачи са най-често срещаните и разпространени продукти, тъй като са леки, лесно преносими и въпреки това изключително мощни. Те могат да варират в своята тежест и мощност, като има два основни вида – правостоящи с Т-образни дръжки и такива за къртене на стени.

Електрическите се разделят на два вида – с кабел и на батерия, като тези на батерия не отстъпват по работна възможност, но имат ограничено време на работа. Тези продукти идват с шило и секач, които могат да дупчат и да режат – способни са да къртят тухли, бетон, асфалт и дори камък.

Те имат и контрол на честотата на къртене, което е доста удобно за работа с по-меки или твърди повърхности. Не изискват кой знае какво обслужване и могат да бъдат доста здрави.

Пневматични къртачи

Пневматичните къртачи са друг род инструменти, които работят на принципа на сгъстения въздух и амплитудното освобождаване и напълване на херметически затворен резервоар. Те имат нужда от постоянна връзка към компресор, като техният потенциал на работа е доста по-голям от този на електрическите уреди.

Нямат нужда от масла и имат значително по-малко подвижни части, нямат и електромотор, четки, кабели и други неща, които могат да попречат. Идват в два основни варианти – за държане и за право ползване – правите имат Т-образни дръжки и носят на повече работа, особено при по-големите модели.

Колкото са по-тежки тези инструменти, толкова повече кинетична енергия могат да отделят те в желаната от вас повърхност. Често можете да ги видите прикачени към машини или в индустриални среди.

Хидравлични къртачи

Хидравличните къртачи са безценна част от тежката индустрия и строенето на инфраструктури. Те са най-здравите и най-мощните видове инструменти, тъй като използват хидравлично масло като пружиниращ агент.

Разликата в принципа на работа на хидравличните къртачи, е че самото вещество, което въздейства върху движението на механизмите има много по-голяма плътност и следователно отделя много повече енергия при сгъстяване.

Въздухът има много по-малък коефициент на сгъстяване от хидравличната течност, затова и хидравличните къртачи се използват, когато нищо друго не може да свърши работа. Тези инструменти се използват в минната дейност, прикачени към силови и изключително тежки машини, които пробиват базалтови и вулканични скали.

Как да изберете правилния къртач под наем

Когато избирате подобен инструмент за взимане под наем, е важно да съобразите селекцията си спрямо това, което ще къртите и продължителността на вашия проект. Има няколко основни точки, на които ще обърнем внимание, тъй като те са важни за търсенето на евтини къртачи.

На какво да заложите

Важното е да заложите на сила, мощност и вида на самата задвижваща суровина. Иначе казано, най-добре е да използвате електрически ако ще къртите вътре, а ако ви трябва мощност и сила, тогава използвайте или хидравличен или пневматичен инструмент.

При работа в сграда

При работа в сграда може да ви е трудно да прекарате маркуч за въздух за пневматика или маслени маркучи за хидравлика. Затова най-вероятно ще търсите електрически инструменти - с кабел или на батерия.

Особеността при работа в сграда, е че инструмента трябва да е лек и лесен за ползване, така че отново се връщаме на акумулаторните или кабелните инструменти. Добре е и да се замислите за някакъв вид обезпрашаваща система специално създадена за този клас инструмент.

При работа навън

При работа навън можете да си позволите да ползвате инструмент, които са по-тежки или с T-образна дръжка за правостоящ къртач. Работата навън най-вероятно ви излага на доста стрес, затова е важно да изберете удобен инструмент, който да щади тялото ви и да ви позволява да свършите повече работа за по-кратко време.

Навън не е нужно да се съобразявате с праховите частици, въпреки че къртенето на асфалт или бетон в обществени и отворени пространства може да изложи другите на риск от респираторни проблеми. Замислете се за система за обезпрашаване без значение дали ползвате хидравлика, пневматика или електричество.

При пробиване на меки повърхности

Добре е да обърнете внимание на вида и съдържанието на повърхността, която ще обработвате, тъй като по-меките изискват различен подход от твърдите. За къртенето на хоросан или тухли е добре да заложите на бързите честоти на ретракция за сметка на тежестта на работа.

Тези повърхности поддават по-бързо и нямат нужда от толкова кинетична енергия. Използвайте по-бързите честоти на работа при електрическите къртачи – професионалните видове имат адаптивен контрол.

При къртене на твърди повърхности

Твърдите повърхности са значително по-устойчиви и при тях бързите движения няма да са ефективни. Това, което ще ви помогне да напреднете е силата на един по-бавен и по-масивен къртач.

Асфалтовите и бетонени повърхности се нуждаят от тежки сътресения, за да отпуснат структурата си, затова използвате хидравлика или пневматика. Можете да използвате и Т-образни електрически къртачи за премахване на камък и асфалт.

Ако пък искате да си спестите всичко това, винаги можете да се обърнете към Stroizone.com, за да отстраним това, което ви пречи или вече не ви трябва.